Фітоскладники

Принципи годівлі тварин постійно розвиваються, з’являються нові наукові відкриття та тенденції. Не так давно існувала думка, що найкраща дієта для собаки повинна містити тільки м’ясо, але тепер відомо, що собаки пристосовані до перетравлення вуглеводів і їх адаптована травна система дуже добре з ними справляється. Наступним кроком був аналіз доцільності використання зелені у харчуванні собак і котів. Знання про рослини все ще розширюються, публікуються нові наукові дослідження, що розкривають досі невідоме застосування. Завдяки цьому рослини набувають популярності. Їх лікувальна цінність змушує їх часто додавати у ветеринарні корми. Все частіше можна прочитати імена, під якими ми не знаємо, що ховається. Такою назвою можуть бути «фітобіотики», тобто трави, що містять біологічно активні речовини, але вторинного метаболізму, які набувають популярності завдяки своїй величезній силі.

Як відомо, рослини здавна використовувалися в медицині та ветеринарії, ще до розробки специфічних ліків. Ще в давнину було помічено, що їх величезна сила може бути ліками для хворих. Усе завдяки численним біоактивним сполукам, наприклад, алкалоїдам, глікозидам, дубильним речовинам, сапонінам, флавоноїдам, рослинним слизам і пектинам. Ці сполуки значно покращують апетит, впливають на моторику травної системи, також можуть зменшувати діарею, мають захисну дію, регулюють pH і обмін речовин, посилюють аромат і смак, а також мають інші корисні властивості. Наукові дослідження довели, що рослини можуть сприяти зціленню та відновленню після важких захворювань. Вони також цінні для підтримки організму в разі інфекції. Завдяки унікальному складу кожна трава характеризується унікальним поєднанням властивостей. Навмисне використання трав є свідомою практикою, тому ви можете зменшити виникнення побічних ефектів і небажаних взаємодій.

Як уже зазначалося, рослини містять різноманітні біологічно активні речовини, мають унікальний склад, а отже – властивості. Але тільки вміння правильно підібрати та скласти трави дає терапевтичний результат. Неправильний підбір викличе небажані реакції, навіть порушить дію трав.

Тому, щоб досягти синергії ефектів трав’яних композицій, необхідно досконало розбиратися в фітонутрієнтах. Це група сполук, які в природі зустрічаються в харчових рослинах. Хоча вони не є основними в раціоні, вони бажані через користь для здоров’я. Лише деякі фітонутрієнти: фітостероли, поліфеноли, каротиноїди.

Каротиноїди – це група з понад 600 жиророзчинних сполук. Найбільш поширеними в овочах і фруктах є: β-каротин, α-каротин, криптоксантин, лікопен, лютеїн і зеаксантин. β-каротин, α-каротин і криптоксантин є провітамінами вітаміну А, тобто стінка кишківник собаки захоплює їх, потім вони розщеплюються ферментом β-каротин 15,15′-оксигеназою, який може давати одну або дві молекули вітаміну А. У кішок ця трансформація є складнішою, оскільки їхній організм потребує попереднього формування вітаміну А, оскільки вони не здатні його синтезувати.

Поліфеноли утворюють групу з понад 8000 сполук і класифікуються за хімічними структурами: фенольні кислоти, флавоноїди, лігнани, стильбени, фітостероли. Група поліфенолів, які називаються флавоноїдами, міститься у значних кількостях у фруктах і овочах. Вони мають сильні антиоксидантні властивості, навіть кращі, ніж вітаміни С або Е. Флавоноїди поділяються на: антоціанідини, флаваноли, флаванони, флавони, ізофлавони, флавоноли. Існують також фітостероли з гіпохолестеринемічними властивостями. Їх завдання – пригнічувати всмоктування холестерину в тонкому кишківнику.

Журавлина – високо цінний фрукт, який, окрім чудового смаку, вирізняється харчовою цінністю та функціональністю. Він має оздоровчі властивості завдяки вмісту фітохімічних речовин, наприклад, похідних фенолової кислоти, антоціанів, флавонолів, флаван-3-олів і проантоціанідинів. Фітохімічні речовини в журавлині приписують особливу дію для запобігання інфекціям і захворюванням серця, сечовивідних шляхів і виразок. Дослідники також вказують на сильні антиоксидантні властивості, завдяки яким поглинаються вільні радикали, а також вони мають антибактеріальні, антимутагенні та антиканцерогенні властивості.

Доведено, що поліфеноли, що містяться в ньому, стимулюють ріст корисних бактерій і пригнічують ріст шкідливих, що допомагає при виникненні шлунково-кишкових розладів. Ефект підтверджується зменшенням метаболічних порушень і профілактикою дисбактеріозу при ожирінні. Добавка екстракту журавлини здається доцільною для тварин із надмірною вагою, оскільки журавлина допомагає знизити вміст тригліцеридів у кишківнику та зменшити запалення кишківника та окислювальний стрес.

Імбир містить близько 400 сполук, які формують його вплив на здоров’я. Його кореневища містять вуглеводи, ліпіди, фенольні сполуки (напр. гінгерол і шогаол) і терпени, такі як: α -куркумен, цингіберен, β -бісаболен, α -фарнезен. Багатство цих сполук робить імбир протиблювотним препаратом, особливо під час хімієтерапії та шлунково-кишкових розладів.

Механізм дії сполук дуже добре продуманий, адже він спочатку знімає всі симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, а потім регулює апетит, травлення та допомагає запобігти розладу травлення.

Дієтичне втручання у собак з ожирінням здійснюється з використанням клітковини та трав. Великі наукові дослідження доводять, що клітковина є важливим фактором для контролю ваги у собак. Біоактивні речовини допомагають боротися із запаленням в організмі тварини, яка страждає ожирінням. У такому стані дуже корисний зелений чай, багатий похідними катехіну. Це сполуки з протизапальними властивостями та властивостями проти ожиріння. Крім того, поліфеноли, що містяться в ньому, заспокоюють запалення печінки, яке є наслідком ожиріння. Поліфеноли, що містяться в чаї, заспокоюють запалення печінки, пов’язане з ожирінням.

Розмарин і базилік ідеально підходять для зниження рівня глюкози, і цей ефект обумовлений високим вмістом поліфенолів, які мають гіпоглікемічний ефект і позитивно впливають на функцію бета-клітин підшлункової залози. Регенерація цих клітин важлива для профілактики діабету 2 типу. Деякі рослинні сполуки також можуть впливати на серцево-судинну систему.

Фітостероли є одним із дієтичних компонентів, які мають перспективний потенціал і можуть бути використані для зниження рівня холестерину при серцево-судинних захворюваннях. Розмарин багатий на марганець, завдяки чому він позитивно впливає на обмін речовин, перешкоджає утворенню тромбів і сприяє швидшій регенерації пошкоджених тканин. До складу входить карнозна кислота, відома своїми антиоксидантними властивостями – вона може допомогти зменшити розвиток раку.

Турбота про імунну систему має особливе значення для збереження здоров’я. Будь-яка аномалія і слабкість можуть сприяти розвитку захворювань. Деякі захворювання, що вражають собак і котів, мають імунологічну основу, наприклад, харчова алергія, що проявляється шлунково-кишковими та дерматологічними захворюваннями. Тварини, які зазнали їх впливу, можуть бути більш сприйнятливими до імуноопосередкованих інфекцій і раку. Однією з трав, що підтримують імунну систему, є кропива . Ця рослина містить низку біологічно активних сполук, характеризується великою кількістю терпеноїдів, жирних кислот і каротиноїдів, а також амінокислот, вітамінів, мінералів, стеролів та ізолектинів. З іншого боку, в листі переважають каротиноїди, головним чином β-каротин, віолаксантин, ксантофіли, зеаксантин, лютеїн і лютеоксантин. Складність і кількість цих сполук мають сильний ефект, доводячи здатність бути активними проти грампозитивних і грамнегативних бактерій. Кропива дводомна також рекомендована тваринам з остеоартритом і, що дуже важливо, її можна застосовувати разом з нестероїдними протизапальними препаратами, що дозволяє пацієнтам зменшити їх використання. Показано, що нанесення його безпосередньо на суглоби зменшує біль і підтримує процес загоєння артриту. У пошуках корисних для здоров’я властивостей дослідники помітили, що кропива має протидіабетичні властивості та може використовуватися при захворюваннях сечового міхура.

Орегано вже багато років відомий як природний антисептик, ефективний у боротьбі з бактеріями та грибками. Рекомендується застосовувати при респіраторних і шлунково-кишкових інфекціях. Він багатий на такі речовини, як тимол, карвакрол, тимолу ацетат, тимохінон і тимогідрохінон, вітамін Е, завдяки чому має антиоксидантний характер. Особливу увагу приділено флавоноїдам: лютеоліну, кверцетину та фенолкарбоновим кислотам. Останнім часом стало більше розмов про лютеолін, який допомагає інгібувати прозапальні цитокіни під час атопічного дерматиту у собак. Крім того, він має протиракову, антиоксидантну, нейропротекторну та протизапальну дію. Цікаво, що лютеолін позитивно впливає на роботу серця, тому його можна використовувати в профілактиці та лікуванні серцево-судинних захворювань. Доведено, що він продовжує життя клітин серця, зменшує їх пошкодження, викликане окислювальним стресом, і покращує регенерацію скорочувальної функції серця.

Кверцитин як основний флавоноїд підтримує стан тварин, але також може бути корисним при алергії. Він чудово знімає, наприклад, постійний свербіж, завдяки своїм антигістамінним властивостям – запобігає виділенню гістаміну, який викликає дискомфорт.

Розторопша – рослина, яка високо цінується в харчуванні тварин із захворюваннями печінки. Необхідно знати детальну номенклатуру біоактивних речовин, які містяться в розторопші, тому що їх можна сплутати. Силімарин – це комплекс флавонолігнанів, який отримують з плодів і насіння розторопші. Він складається приблизно з семи флавонолігнанів (включаючи силібінін, силікристин, ізосилибінін, ізосиликристин і силідіанін) і додатково з одного флавоноїду (таксифоліну). Силімарин є основною діючою речовиною розторопші, його вміст становить близько 50-60%. Завдяки багатству флавонолігнанів, розторопша має гіпоглікемічні властивості, корисні для контролю діабету, сильно протидіє резистентності до інсуліну та знижує ризик гіперглікемії.

Розторопшу часто використовують при захворюваннях печінки, оскільки вона сприяє її детоксикації та регенерації гепатоцитів, має сильні антиоксидантні та протизапальні властивості. Він може бути цінним для пацієнтів із захворюваннями нирок, оскільки допомагає органу боротися з токсичною дією деяких ліків. Зменшити резистентність до інсуліну.

Трави містять складні, рідкісні речовини з унікальним поєднанням і властивостями. Результати наукових досліджень, з яких можна дізнатися про все більший позитивний вплив рослин на організм, спонукають до них. Коли ми правильно використовуємо трави та вказуємо їхні складові, активні сполуки діють у синергії та гармонії, і, отже, ми спостерігаємо бажані ефекти. На жаль, ви можете отримати серйозні проблеми, якщо не врахувати взаємодію між фітотерапією та ліками або неправильно дозувати трави. Наприклад, неправильне вживання розмарину може взаємодіяти з варфарином, а розторопша може взаємодіяти з діазепаном і варфарином, серед інших. Тому важливо враховувати всі деталі додаткових сумішей, які приймає ваш вихованець. Підбираючи дієту, разом з господарем слід дотримуватися дієти хворого, щоб уникнути небажаних ускладнень. Рекомендується повноцінне харчування, яке було б безпечним джерелом біоактивних речовин для ефективного полегшення симптомів і підтримки здоров’я.

Список літератури

  1. Côté J., Caillet S., Doyon G., Sylvain F.-J., Lacroix M. Біоактивні сполуки в журавлині та їх біологічні властивості. Критичні огляди харчової науки та харчування 2010; 7(50); 666–679; онлайн: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903044107?journalCode=bfsn20 [дата доступу: 8.11.2022]
  2. Крегель Д., Павліковська Е., Антолак Х. Звичайні рослини з надзвичайними властивостями. MDPI Molecules 2018; 23(7): 1664; онлайн: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/ [дата доступу8 листопада 2022 р.]
  3. Medina-Large A.S., Rodriguez-Daza M.C., Roquim M., Dudonne S., Pilon G., Levy E., Marette A., Roy D., Jacques H., Desjardins Y. Cranberry polyphenols and agave agavins impact gut immune response and microbiota composition while improving gut barrier function, inflammation, and glucose metabolism in mice fed an obesogenic diet. Frontiers 2022, https://doi.org/10.3389/fimmu.2022.871080; https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.871080/full
  4. Jurikova T., Skrovankova S., Mlcek J., Balla S., Snopek L. Bioactive Compounds, Antioxidant Activity, and Biological Effects of European Cranberry (Vaccinium oxycoccos). Molecules 2019; 24(1): 24; online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337168/ [dostęp 8.11.2022]
  5. Prasad S., Tyagi A.K. Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer. Gastroenterology Research and Practice 2015; 2015:142979; online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369959/ [dostęp 8.11.2022]
  6. Ivanišová E., Kačániová M., Savitskaya A.T., Grinshpan D.D.. Medicinal Herbs: Important Source of Bioactive Compounds for Food Industry, w: Herbs and Spices R.S. Ahmad 2021; online: https://www.intechopen.com/chapters/77429 [дата доступу 8.11.2022]
  7. Gugliandolo E., Palma E., Cordaro M., D’Amico R., Peritore A.F., Licata P., Crupi R. Canine atopic dermatitis: Role of luteolin as new natural treatment. Veterinary Medicine and Science 2020; 6(4): 926–932; online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7738746/ [dostęp 8.11.2022]
  8. Hackett E.S., Twedt D.C., Gustafson D.L. Milk Thistle and Its Derivative Compounds: A Review of Opportunities for Treatment of Liver Disease. Journal of Veterinary Internal Medicine 2012; online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvim.12002 [dostęp 8.11.2022]
  9. Kazazis C.E., Evangelopoulos A.A., Kollas A., Vallianou N.G. The Therapeutic Potential of Milk Thistle in Diabetes. The Review of Diabetic Studies 2014;11(2): 167–174; online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310066/ [dostęp 8.11.2022]